programma's

2 Programmaverantwoording

Jeugd

Collegeprogramma 2014-2018
Nr.OmschrijvingSoortStatusToelichting
1. Invoeren van nieuwe werkwijze n.a.v. de regionale inkoopstrategie 2018
1.1Uitvoering geven aan de nieuwe werkwijze jeugdhulp, waar integraliteit van hulp en het behalen van resultaten door aanbieders centraal staan.Uitvoering
1.2Actief betrekken en ondersteunen van huisartsen bij de nieuwe werkwijze.Uitvoering
1.3Monitoren van resultaten van ingezette jeugdhulp, met name hoog specialistische jeugdhulp.UitvoeringDe resultaten worden gemonitord door de aanbieders van specialistische jeugdhulp (hun verantwoordelijkheid). Met de regiogemeenten wordt in 2019 aan een werkwijze gewerkt om deze resultaten ook AVG proof beschikbaar te krijgen. De jeugdhulpverleners van de gemeente zijn daarnaast in gesprek met aanbieders over de voortgang en resultaten van individuele trajecten. In 2019 wordt nog meer ingezet op lokale monitoring van de trajecten (kwalitatief en kwantitatief).
1.4Vereenvoudiging en standaardisatie van administratieve processen, zowel bij gemeente als aanbieders.UitvoeringDe administratieve processen bij de toegang en dossiervorming, het toewijzen van hulp, de declaratieverwerking en de nieuwe werkwijze zijn vereenvoudigd en gestandaardiseerd (w.o. door het perspectiefplan, extra ondersteuning van de toegang, vereenvoudiging in het aanbod door de SPIC’s). De maatregelen rond de financiële tekorten zorgen wel voor meer administratieve lasten bij gemeente en aanbieders. Daarnaast vergt het verder ontwikkelen van de nieuwe werkwijze samen met aanbieders aandacht in 2019.
1.5Uitvoering van de pilot wonen 16+.UitvoeringDe pilot loopt.
1.6Opstellen beleidsplan jeugdhulp 2019-2022.RaadOp 4 september is de raad geinformeerd over het voornemen een integraal Sociaal Domein plan op te stellen waarin beleid op de thema's Wmo, jeugd en participatie worden meegenomen.
2. Goede samenwerking tussen scholen, zorg- en hulpverleningsinstanties en de gemeente realiseren om vroegtijdig problemen bij jongeren te signaleren. (zie ook projectblad 2.1).
2.1Inzet van gemeentelijke jeugdhulpverleners op scholen voor primair onderwijs.Uitvoering
2.2Effectieve uitvoering van preventieprogramma’s in scholen en wijken.Uitvoering
2.3Herijking schoolmaatschappelijk werk Voortgezet onderwijsCollege
2.4Uitvoering geven aan het Meerjarenplan MULTI signaal, de regionale verwijsindex risicojongeren.Uitvoering
3. Jeugd- en gezinsbeleid: uitvoering efficiënter en slagvaardiger organiseren.
3.1Met het Kernteam Preventie Aalsmeer opstellen van een ‘preventie Menukaart’ voor onderwijs en kinderopvang.Uitvoering
3.2Invoering van opvoedondersteuning, specifiek gericht op ouders van kinderen in kinderopvanggroepen met een aanbod VVE en Peuterarrangementen, bestaande uit informatie en training voor ouders.Uitvoering
3.3Vierjarig preventieprogramma in uitvoering.Uitvoering
4. Met jongeren bespreken hoe hun betrokkenheid kan worden vergroot en daarop afgestemde maatregelen nemen
4.1Jongeren worden gericht betrokken bij thema’s die hen aangaan. De wethouder bezoekt de jongereninloop periodiek.Uitvoering
5. Tweemaal per jaar als college en/of raad met een jongerenplatform praten over hun opvattingen en ideeën.
5.1Uitvoering voortzettenUitvoering
6. Een kinderburgemeester benoemen en een jongerenlintje invoeren.
6.1Uitvoering voortzetten. Benoeming nieuwe kinderburgemeester in juni 2018.Uitvoering
7. Maatschappelijke stages promoten en een virtuele marktsplaats faciliteren waar vraag en aanbod (bedrijven en jongeren) bij elkaar komen.
7.1Uitvoering voortzetten, zie programma 2.Uitvoering
8. Organisaties die zich actief inzetten voor de jeugd waar nodig ondersteunen; het jeugdsport- en jeugdcultuurfonds voortzetten.
8.1Uitvoering voortzetten, zie programma 2.Uitvoering
9. Projectmatig oplossen overlast gevende jeugd. Hieronder wordt begrepen het structureel oplossen van de jeugd- en gezinsproblematiek.
9.1Intensivering inzet Gezinscoaches.Uitvoering
9.2Intensivering inzet Individuele trajectbegeleiding en de functie bij de gemeente onderbrengen.Uitvoering
ga terug